Oca
Yeşil Çatı Sistemi nedir, ne gibi fayda ve katkı sağlar
Yeşil Çatı Sistemi nedir, ne gibi fayda ve katkı sağlar Sürdürülebilir bina, yeşil , veya yüksek performanslı, veya enerji ve kaynak korunumlu olarak da adlandırılabilir.
Sürdürülebilir Binalar; Enerjiyi, su ve diğer doğal kaynakları etkin kullanıp güvenli ve verimli bir iç mekan çevresi temin ederler. Yeşil çatılarda, yalıtım üzerindeki ısı yükü, yeşillendirmesi olmayan bir çatı alanındaki ısı yükünden düşüktür. Bu özellik çatının ömrünü belirgin şekilde arttırır.
Kentlerimizin hızlı gelişimi sonucunda çevremiz, büyük ölçüde beton ve asfaltla kaplandı. Kent içinde bulunması gereken yeşil alanlar, iskan fonksiyonlarının ve iş yerlerinin yoğun baskısına dayanamayarak, yerlerini beton yapılara terk ettiler. Hava kirliliği birçok kentin temel sorunu haline geldi.
Giderek çoğalan yüksek yapılar, hava sirkülâsyonunu engelleyerek, kirlilikle birlikte havanın ısınmasına da neden oldular. Kentlerde ve endüstri alanlarında su kullanımı artarken, betonlaşma sonucu yağmuru emecek toprağın azalması, kentlerin atık su sistemlerinin daha çok yüklenmesine yol açtı. Yetersiz hale gelen alt yapılarından ötürü birçok kent su baskınlarıyla boğuşmak zorunda. Bu duruma karşı en etkili çarelerden biri, yitirilmiş olan bitki alanlarının, kendilerini yok eden yapıların üzerinde yeniden elde edilmesi, yani çatıların yeşillendirilmesidir.
Sürdürülebilir bina, "yeşil" veya yüksek performanslı, veya enerji ve kaynak korunumlu olarak da adlandırılabilir. Sürdürülebilir binalar, enerjiyi, su ve diğer doğal kaynakları etkin kullanıp güvenli ve verimli bir iç mekan çevresi temin ederler. Bu binalar, enerji ve kaynak kullanımında çevreye etkileri en aza indirmeyi hedeflerler. Aşağıdaki prensipleri içerirler:
-
Yenilenmeyen kaynak kullanımının en aza indirilmesi.
-
Doğal çevrenin artması, tahrip edilmemesi.
-
Toksinlerin kullanımının azaltılması veya hiç kullanılmaması.
Tarihsel süreç içinde, iklimin, coğrafyanın ve kültürün etkileri uzun, zengin ve sürdürülebilir mimari yaratmaya yardım etmiştir. Fakat günümüzde tasarımda dominant güç, teknolojik gelişme ve onun yarattığı etkilerdir. Sonuçta yapılan binalar, kaynakların büyük ölçüde kullanımı ile inşa edilirler ve çevreye pahalıya mal olurlar; büyük oranda enerji tüketimi ve çevre kirliliğin sonuçları ise ortadadır. Çevre için sorunlar geniş bir alana yayılır, doğa ve onun habitatlarına karşı sorumluluk; sağlık, enerji korunumunun teknik çözümlerini, taşıma için ihtiyacın azalmasını ve yenilenebilir kaynakların kullanılmasını içerir. Yerleşimler ve hatta global çevre üzerinde pozitif etkiler yeşil çatılar sayesinde yaratılabilir.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, Yeşil Çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştirir, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üretir. Yeşil Çatılar, bu özellikleri ile sürdürülebilir binalarda yer alan önemli sistemlerdir.
Yeşil Çatıların Faydaları Nelerdir
Nüfus artışı ve kentleşmeden dolayı topraklar su geçirmez yüzeylerle değiştirilmeye devam ettikçe, yeşil alanın geri kazanılması zorunluluğu çevre kalitesini korumak için giderek daha kritik hale geliyor. Yeşil çatılar kurmak, sayısız çevresel, ekonomik ve sosyal faydalar sağlarken, kalkınmanın olumsuz etkisini azaltabilecek bir seçenektir.
-
Yağmurlar sonrası sele sebep olan akıntıyı azaltır.
-
Su kalitesini artırır. Bitkiler ve toprak gibi yapılar sayesinde yağmur suyu ve atmosfer kaynaklı kirleticileri temizler.
-
Enerjiyi korur.
-
Yalıtım sağladığı için, aha serin ve sıcak ortamların oluşmasına katkı sağlar.
-
Kentsel ısı adası etkisini hafifletir.
-
Çatı kaplama membranlarının ömrünü artırır.
-
Gürültü ve hava kirliliğini azaltır.
-
Karbon salınımını azaltır.
-
Kentsel yaşam alanlarını artırır.
-
Yağmur suyu yönetimini iyileştirebilir.
-
Yağmur hasadı sistemlerinin verimini arttırır.
-
Estetik olarak daha hoş ve sağlıklı bir ortam sağlar.
-
Geleneksel çatılara kıyasla yatırım getirisi yüksektir.
-
Yeşil Çatıların Çevresel Etkileri
-
Yağmur suyunu tutma, saklama ve filtreleme özelliklerine sahiptirler. Bu sayede kent merkezlerinde yağmur suyunun hızlı bir akışa geçerek kanalizasyon sistemlerine ulaşmasının önüne geçerler. Suyu yavaş ve temizlenmiş bir şekilde serbest bırakırlar.
-
Yeşil çatı bitkileri, solunum için karbondioksit kullanır ve küresel ısınma tetikleyicisi olan bu gazı atmosferden çekip alırlar.
-
Aldıkları karbondioksit yerine oksijen verirler.
-
Dıştaki bağıl nemi arttırırlar. Çevresinin sıcaklığını düşürmekte etkileri büyüktür.
-
Bitki örtüsü sayesinde başta kuşlar ve arılar olmak üzere bir çok canlı türüne yaşam alanı sağlarlar. Biyolojik çeşitliliğin artmasına katkısı olur.
Yeşil Çatıların Sürdürülebilir Mimari Açısından Değerlendirilmesi:
-
Doğal çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması
-
Kent ısı adalarının etkilerinin azaltılması
-
Binanın enerji performansını arttırması
-
Soğutan rüzgarın etkisini azaltması
-
Havadan savrulan partiküllerin filtre edilmesi
-
Karbondioksit ve oksijenin karşılıklı değişimini sağlaması
-
Gürültü etkisi azaltması
-
Yağmur suyuna etkisi
-
Elektromanyetik radyasyonu azaltıcı etkisi
-
Çatı membranının kullanım ömrünü arttırması
-
Rekreasyon ve sağlık açısından önemi
Bugün artık müteahhitlerin, yatırımcıların ve bina sahiplerinin çatı alanlarını yeşillendirme arzusu giderek artmaktadır. Estetik ve ekolojik avantajların dışında, yeşil çatı özellikle ekonomik açıdan da ikna edici bir konsept oluşturmaktadır. UV ışınlarından, sıcaklık farklarından, dolu hasarlarından ve kabuk oluşumlarından korunduğundan, bir bahçe çatısının çok daha uzun ömürlü olduğu artık bir sır değil, aksine genel bilinen bir gerçektir.
Çatıların yeşillendirilmesi biz insanlar için doğrudan veya dolaylı birçok avantaj sağlamaktadır. Daha iyi ve güzel bir çevre, yaşanmaya değer meskenler ve bunlarla birlikte yapılarımızın değerlerinin muhafaza edilmesi ve arttırılması. Bu şekilde tabiata, ondan aldığımız küçük bir parçasını iade edebiliyoruz. Yeşillendirmenin türü ve kullanım şeklinden bağımsız, bahçe çatılarının her metrekaresi bizim için bir parça gelecek muhafaza ediyor. Bir yeşil çatı, iklime ve mevsime göre yağışların neredeyse %99 unu muhafaza eder ve bunun bir bölümü daha sonra buharlaşır. Yeşil çatılarda, yalıtım üzerindeki ısı yükü, yeşillendirmesi olmayan bir çatı alanındaki ısı yükünden düşüktür. Bu özellik çatının ömrünü belirgin şekilde arttırır.
Bu önemli ihtiyacı karşılamak ve çevreye olan sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere yalıtım ve yapı kimyasalları çözüm ortağınız ve su yalıtımı konusunda uzman uygulayıcı firmamız Özel İnşaat Taahhüt Firması , uzun zamandır sorumluluk aldığı projelerde uygulamasını yaptığı, bitki köklerine dayanımlı (FLL sertifikalı), yaşlanmayan ve daha birçok üstün özelliklere sahip O.C.-Plan ECB (Etilen Copolimer Bitüm) su yalıtım geomembranların konusunda uzman üretici firmalar ile çatı bahçeleri konusunda geniş üretim ve uygulama deneyimine sahip olan uzman kuruluşların ürün ve uygulama sistemleriyle birlikte, düz veya eğimli çatıların yeşillendirilmesi için mükemmel çözümler önermektedir.
Özel İnşaat Taahhüt Firması Yeşil Çatı Sistemi, filtrasyon jeotekstil tabaka, yenilikçi kabarcıklı drenaj levhası, jeotekstil keçe, ECB su yalıtım geomembranından oluşan, yeşil çatı düzenlemelerinde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir sistemdir.
Su yalıtımı, drenaj, su tutma, filtrasyon, bitki kökleri ve neme karşı koruma fonksiyonlarını bir arada sunan Özel İnşaat Taahhüt Firması Yeşil Çatı Sistemi, nefes alan, dayanıklı ve hesaplı bir çözümdür.
Bu sistem, küçük ya da büyük, ekstansif yeşillendirme yapılan bütün düz çatı üstü bahçelerde kullanım için idealdir. Ekstansif yeşillendirme uygulamalarında bitki olarak sedum türleri ve çimen tercih edilir. Bu bitkiler rüzgara, direkt güneş ışığına ve az suya dayanıklı türler olup bakımları oldukça kolaydır. Ekstansif yeşil çatı uygulamaları için piyasada mevcut substrat karışımları ideal olup toprak kullanılmamalıdır. Substrat karışımlar, daha iyi drenaj özelliğine sahip olmanın yanı sıra su tutma fonksiyonu, daha düşük ağırlık vb avantajlar sunar.
Yüksek basınç dayanımına, üstün drenaj ve su tutma kapasitesine sahip ekonomik Özel İnşaat Taahhüt Firması Yeşil Çatı Sistemi ile kullanıcılarına sağladığı avantajların yanı sıra çevre ve toplum için de fayda yaratan uzun ömürlü bahçe çatılara sahip olabilirsiniz.
Özel İnşaat Taahhüt Firması, sistem ve marka olarak, kalite, performans ve servis kavramlarını temsil ediyor. Doğal ve çevreye saygılı malzemeler kullanarak, doğal kaynakların korunmasına da katkı sağlıyoruz. Yerel toprak özelliklerini kullanma düşüncesi ile mümkün olduğunca doğal ortama yakın bir çatı yeşillendirmesini destekliyoruz.
Sistem Detayları
Bitki Kökü Dayanımlı Membran
Bitki köklerine dayanıklı, SBS (Styrene-Butadine-Styrene) katkılı,Spunbond polyester keçe taşıyıcılı, her iki yüzü polietilen film kaplı elastik su yalıtım örtüsü.
Isı Yalıtımı
XPS polistren köpükten mamul ısı yalıtım plakaları.
Buhar Geçirgen Ayırıcı
Yırtılmaya karşı dayanıklı, PP-örme Muflon-folyo kombinasyonundan oluşan 3 katlı çatı örtüsü olarak mekanik yüklere karşı özellikle avantajlı ayırıcı tabaka.
Kök Tutucu
Polistiren, zift ve yağa karşı dayanımlı, kaymazlık katmanı olarak ağır yük için uygun, kök tutucu tabaka.
Drenaj Plakası
Fazla suyun hızla uzaklaştırılmasını sağlar. Düz çatılarda ve uzun drenaj mesafelerinde suyun birikmesini engeller. Az ağırlıkla yüksek drenaj kapasitesi sunar.
Geotekstil Keçe
Polyester (PES) ve/veya polipropilen (PP) elyafın iğneleme yöntemiyle birleştirildiği dokunmamış tekstil ürünü. Toprak tabakasındaki küçük parçaların alt tabakaya ulaşmasını engelleyerek drenajın verimli olmasına katkı sağlar.
Toprak Tabakası
Yoğun, tek katmanlı bir tabakadır. Yüksek miktarda su tutma kapasitesine ve drenaj kapasitesine sahiptir.